Üdvözöljük, kérjük regisztráljon, vagy lépjen be.
| E-mailt küldök
Kérjük írja le, hogy milyen jellegű kérdése van!

Kérjük adja meg adatait, hogy munkatársunk felvehesse

Önnel a kapcsolatot!

Kapcsolattartó:
Mikor kereshetjük?
Ellenörző kód:
Kérem adja meg a képen látható karaktereket:
(kis és nagybetűk között nem teszünk külömbséget)
Áruházi hírek
DJ kontrollerek, hangkártyák, timecode rendszerek
2012.02.17.

A DJ vezérlők, MIDI kontrollerek esetén a folyamatosan felmerülő kérdésekre (FAQ) szeretnénk egy kis összefoglaló válaszcsokrot átnyújtani, hogy átlásd, mit, mivel és hogyan! Ha esetleg további kérdéseitek lennének, ne habozzatok feltenni azokat!

admin

1.       Miért kell a kontrollerhez külső interface (hangkártya)? Nem jó a laptop beépített kártyája?

Külső interface azért kell, mert a szoftver ?hangjának? valamilyen eszközön ki kell jönnie a gépből. Adott esetben ez lehetne a számítógép beépített hangkártyája is, de mivel az csak egy sztereo kimenetet jelent, ami ráadásul vonalszintű kimenet, ezért nem lesz fejhallgató kimeneted. A több csatornás hangkártya azért kell, hogy a szoftver kimenet gyanánt több, egymástól teljesen független sztereo kimenetet lásson. Ez a hangkártya nem feltétlenül kell, hogy külső legyen, a legtöbb DJ vezérlőbe most már bele van építve ez az interface. A fejhallgató kimenet semmiben nem különbözik a többi sztereo kimenettől, csupán annyiban, hogy a fejhallgató kimenetre még egy fejhallgató erősítőt is ráépítettek, nélküle nem hallanád kellő hangerővel a fejhallgatódat.

2.       A Numark Stereo IO, Behringer UCA és egyéb 15.000.- Ft környékén kapható hangkártya is alkalmas?

Alkalmas felvételre, lemezek digitalizálására, zenét hallgatni, de DJ vezérlőkhöz nem. Miért nem? Azért, mert nagy az ún. latency értékük (késés), mindössze általában egy sztereo kimenettel rendelkeznek, és nincs erősített fejhallgató kimenetük sem.

3.       TimeCode rendszert szeretnék összeálítani. Mi kell hozzá?

Az első és legfontosabb egy nagyon jó minőségű, viszonylag nagy tudású, ezáltal nem is túl olcsó kategóriába tartozó külső interface. Kell, hogy tartalmazzon legalább kettő, egymástól teljesen független, zero latency értékű sztereo bemenetet, és ugyanilyen paraméterekkel rendelkező két független sztereo kimenetet. A fejhallgató kimenet jelen esetben nem feltétele a rendszernek, hiszen úgyis egy külső analóg keverőt használunk a legtöbb esetben, amiben azért valószínűleg van fejhallgató kimenet. A második egy timecode képes szoftver amire szükséged van, pl. a Virtual DJ vagy a Traktor, ugyanis ezekhez nem kell speciális, saját interface-t venni, mint a Rane Serato rendszeréhez. Szükséges még hozzá továbbá a timecode CD, vagy timecode bakelitlemez, amely általában az adott szoftverhez dedikált jelet tartalmazza, ez analóg módon lejátszva/meghallgatva egy 10KHz környéki sípolást jelent. A szoftver ezt a sípoló jelet illetve annak változásait (pl. scratch, lefogás, visszapörgetés esetén) értelmezi, ezáltal lejátszás közben lekövetve a szoftverbe betöltött zenét is ennek megfelelően változtatja. Azonban a legjobb megoldás ezeknél a rendszereknél még mindig a gyári összeállítás, mint pl. a Traktor Scratch Duo és Pro, vagy a Rane Serato Scratch Live.

4.       Mi az az ASIO illetve ASIO4ALL driver, és miért szükséges?

Az ASIO driver egy olyan segédprogram, ami által szinte bármilyen számítógépre csatlakoztatott, vagy beépített egy, vagy több kimenettel rendelkező interface több csatornás hangkártyává alakítható. Tehát ha két PCI hangkártyát helyezel el a gépedben, legyen az egyik akár Creative, a másik pedig egy Philips hangkártya (csak hogy nagyon extrém példát vegyünk) az ASIO4ALL driver beállításával egy-egy adott szoftver több független kimenetet fog látni. Erre elsősorban alapból több kimenettel rendelkező hangkártyák esetén van szükség, mint pl. a Numark DJ IO, vagy a Numark MixTrack Pro beépített interface használatakor. A legfelső kategóriás, sok esetben elég drága hangkártyák gyári ASIO driverrel rendelkeznek, ezekhez jobb a gyári drivert használni, mert az ASIO4ALL egy univerzális driver.

 

5.       Most vettem meg a kontrolleremet, amiben Traktor LE/Virtual DJ LE szoftver volt, és nem találom a felvétel gombot. Hogy kell felvenni vele?

Sajnos sehogy. Mivel ezek a szoftverek ún. LE, azaz Low Edition verziók, ezért le vannak ?butítva?. A felvétel funkció, és a több effekt általában a pénzért megvásárolható Pro verziókban található meg kizárólag.

6.       Tudok a kontrolleremmel más szoftvert is vezérelni?

Amennyiben nem speciális célhardverről beszélünk, akkor általában igen, mivel a különféle DJ kontrollerek szinte mind MIDI vezérlők, tehát bármilyen MIDI képes szoftver vezérelhető velük. Ehhez többnyire az szükséges, hogy a vezérelni kívánt szoftver minden funkciójára külön fel kell paraméterezni a vezérlőt, vagy le kell tölteni az adott vezérlőhöz és szoftverhez tartozó ún. mapping file-t.

7.       Serato Itch kompatibilis vezérlőt vásároltam, de az Itch szoftver nagyon lassú az AMD processzoros gépemen.

Sajnos a Serato Itch nem támogatja az AMD processzorokat, mindenképp Intel processzoros gépre lesz szükséges hozzá. A Traktort viszont még mindig tudod használni.

Oszd meg barátaiddal:
Miért mi?    |    Vásárlási feltételek    |    Adatvédelmi nyilatkozat    |    Oldaltérkép    |    Kiemelt ajánlatok    |    Márkák

© 2009-2014 Páko Webáruház