Üdvözöljük, kérjük regisztráljon, vagy lépjen be.
| E-mailt küldök
Kérjük írja le, hogy milyen jellegű kérdése van!

Kérjük adja meg adatait, hogy munkatársunk felvehesse

Önnel a kapcsolatot!

Kapcsolattartó:
Mikor kereshetjük?
Ellenörző kód:
Kérem adja meg a képen látható karaktereket:
(kis és nagybetűk között nem teszünk külömbséget)
Termék tesztek
Numark - NS6 teszt
2011.07.19.

Az első darab NS6-okat olyan gyorsan elkapkodták, hogy csak most lett újra lehetőségünk hosszabb ideig tesztelni az eszközt! Vizsgáljuk meg közelebbről 2011 kontrollerét!

admin

http://www.pako.hu/files/news/405/images/small/baed4031447d602b69cdb7104264516a.jpg

Az első darabok elkapkodása után végre ismét kezünk közé kerülhetett a 4 deckes kontrollerek koronázatlan királya, a rendkívül fejlett technológiát alkalmazó Numark - NS6.

Első pillantásra főleg, másodikra meg már végképp feltűnik, hogy megérte a várakozást a készülék. A szálcsiszolt alumínium ház valamint a szintén fémből készült tányérok és a masszívnak tűnő potméterek nagyságrendileg magasabb minőségérzetet biztosítanak mind eddig bármelyik kontroller esetében tapasztalhattunk, beleértve a Pioneer készülékeit is.

Míg az alsóbb kategóriás készülékek műanyag játék benyomását kelthetik, itt szó sincs erről, a klasszikus "vasakhoz" szokott DJ-k is elismerően csettinthetnek a készülék megpillantása és tapintása során. A kezelőfelületen a gumírozott forgópotméterek mellett kellően masszívnak tűnő műanyag gombokat találunk, remélhetőleg a hosszabb igénybevételt is bírni fogják.

A laptop/mobil DJ-k igényeit szem előtt tartva - bár egy négy csatornás készülékről van szó - jóval kisebb és könnyebb készüléket alkottak a tervezők, mint az NS7 esetében. Méretét tekintve a konkurenciához hasonló, valahol a Kontrol S4 és Pioneer DDJ-T1 között helyezkedik el. Használhatóság terén egyetlen kompromisszumra kényszerültek, ez pedig a motorizált tányérok hiánya. A régi iskola kedvelőinek ez hiányosságnak tűnhet, azonban beláthatjuk, hogy egy kompakt készülékbe sűrített 4 csatornás vezérlő esetén valamiről le kell mondani.

A tervezésnél alapvető szempont volt a testreszabhatóság valamint a mobilitás. Nézzük mit is kínál számunkra a készülék hardver része:

- 4 deckes kontroller
- 2 effekt egység
- 4 csatornás, szoftvertől független keverő (laptop nélkül is működik)
- beépített hangkártya

A 4 deckes kontrollerek egyre növekvő piacán vezető szerepet kíván betölteni a készülék. A két jog tárcsa képes vezérelni mind a négy decket, a layer gomb megnyomásával választhatunk az 1-es és a 3-as (deck A) valamint a 2-es és a 4-es deck között (deck B). A váltás során a tárcsa szélén körbefutó fény kék (1,2) valamint piros (3,4) közt változik a jobb észlelhetőség érdekében, ezek sebessége szoftveresen állítható 33 és 45 fordulat között.

http://www.pako.hu/files/news/405/images/small/7e24f92c6bca5de2f9cdecb8eed3c1eb.jpg

 

A tárcsa biztosítja a Numark-tól már megszokott kétzónás és az érintésérzékeny felületet. Ha a Scratch funkció be van kapcsolva, akkor a tányér tetejének érintésére megáll a zene, elengedésekor újra elindul, mozgatásra pedig mint egy bakelitlemez funkcionál, méretét figyelembe véve nagy pontossággal. A funkciót nem is kell kikapcsolni, mivel a tányér szélét hajtva a pitch bend funkció marad elérhető.

A csomagban a Serato méltán elismert ITCH szoftverét találjuk, amit közvetlen az NS6-hoz konfiguráltak. A készülék jól működik Traktor és Virtual DJ szoftverekkel is!

http://www.pako.hu/files/news/405/images/small/ecc9aa53dd18df1683838abcc9dc3aa3.jpg

Az egyik újdonság, a szoftver nélkül is működőképes keverőegység. Laptop nélkül is használhatunk egy kiváló hangminőséggel rendelkező négy csatornás keverőt, amire két lemezjátszó/vonal és két mikrofon/vonal bemenetet köthetünk. Ez hasznos dolog, mert ha "neadjisten"  a laptoppal történik valami az előadás során, az analóg bemenetek bármikor rendelkezésünkre állnak.

A hangszínek teljes kill funkcióval bírnak, a vágás megfelelően lineáris, túlhajtás esetén sem jelentkezik erős torzítás (A vágás +/-6, vagy 12 dB között változtatható szoftveresen). A kimeneti jelszintet a nagyfelbontású LED soron követhetjük, de csak a mastert, a csatornánkénti jelszint kijelzése nem látható.

A keverő szekción is tetten érhető kék és piros szín a csatornákon (1,3 és 2,4) az elrendezés is kontrollerek világát támogatja azzal, hogy középen van az 1-es és a 2-es. A faderek közötti hely ennek ellenére megfelelő, vastagabb ujjakkal rendelkező lemezlovasok sem akadnak el keverés közben. A faderkarakterisztika csak a crossfaderen állítható, viszonylag éles vágásokat tesz lehetővé maximális állásban. a két oldala pedig bármelyik csatornához rendelhető a frontlapon található kapcsolók segítségével.

A készüléken két szabályozható kimenet áll rendelkezésre, a fő kimenet szimmetrikus csatlakozókkal is rendelkezik, hogy nagyobb rendszerekbe is kiválóan illeszkedjen az NS6. A hangminőség meglepően jó, a kontrollerek többségébe épített hangkártya gyenge minőségű, itt azonban - köszönhetően a 24 bites bitmélységnek - rendkívül telt és meleg hangzással szembesülünk, ami igazán jó hír az eredeti lemezekről váltó (vagy azokat még jelen esetben is használni kívánó) lemezlovasoknak.

http://www.pako.hu/files/news/405/images/small/65b86fe96b593b01f459424d16e3ef99.jpg

 

Belehallgatáshoz mindegyik csatornán dedikált gombokat találunk a csatornafaderek felett, az előlapon található cue szekcióval testreszabhatjuk a belehallgatás formáját, hogy illeszkedjen a monitorzónához és a buli hangerejéhez.

http://www.pako.hu/files/news/405/images/small/83805519371887ac0d4d167d973a7258.jpg

 

A jól ismert funkció, amivel egér nélkül tallózhatunk a mappáinkban itt is megtalálható, az oldalanként betöltés pedig Load A és Load B gombokkal történhet az épp használatban lévő A vagy B deckre.


 

A készülék bal és jobb felső sarkában a Strip Search funkció továbbfejlesztésre került. Annak érdekében, hogy még kevesebbet kelljen a számítógép képernyőjére nézni, egy LED sor mutatja, hol is járunk a nótában, az alatta lévő csíkon pedig érintéssel tudunk ugrani bárhová a számon belül.


Az effekt funkció nagyon letisztult és közérthető akár kezdők számára is. Két effekt csatorna áll rendelkezésre, amik tetszés szerint bármelyik csatornára, valamint a masterre is kapcsolhatóak, akár egyszerre is. A kiválasztott effekt paraméterének állását egy LED mutatja, ami nagyban megkönnyíti a munkát. A Dry/Wet csúszkával pedig a zenére ható effekt mennyiségét tudjuk szabályozni.

http://www.pako.hu/files/news/405/images/small/eece187dd861c8e95ed6b092ce4c1365.jpg

 

A loop funkció automatizálása is meggyőzőre sikeredett, a konkurenciával összehasonlítva nagyon pontosan hajtja végre az ismételendő szakasz kijelölését és újrajátszását. A felező és duplázó gombokkal pedig a megszokott mennyiségektől eltérően választhatunk ismétlendő részt, akár 1/64-ed részt is!

 

Nézzük meg a főbb paramétereket összehasonlítva a többi kontrollerrel is!

 

http://www.pako.hu/files/news/405/images/medium/947112a8bec8ade3ad2041c8155102d2.jpg

Oszd meg barátaiddal:
Miért mi?    |    Vásárlási feltételek    |    Adatvédelmi nyilatkozat    |    Oldaltérkép    |    Kiemelt ajánlatok    |    Márkák

© 2009-2014 Páko Webáruház