Üdvözöljük, kérjük regisztráljon, vagy lépjen be.
| E-mailt küldök
Kérjük írja le, hogy milyen jellegű kérdése van!

Kérjük adja meg adatait, hogy munkatársunk felvehesse

Önnel a kapcsolatot!

Kapcsolattartó:
Mikor kereshetjük?
Ellenörző kód:
Kérem adja meg a képen látható karaktereket:
(kis és nagybetűk között nem teszünk külömbséget)
Termék tesztek
Színpadon a KV2 VHD!
2008.12.30.

Egy korábbi számunkban már bemutattunk néhány különböző modellt a KV2 Audio EX és KX szériáiból.

admin

http://www.pako.hu/files/news/137/images/small/551d4b66682a57d6c80921aa32d72b4c.jpg

Mivel ezek nagyon tetszettek nekünk, ezért szerettük volna kipróbálni a VHD (Very High Definition) szériát is amelyik a KV2 Audio csúcs modellje, azonban erre sajnos a Páko Kft. bemutatótermében helyszűke miatt nincs lehetőség. Nemrégiben azonban ránk mosolygott a szerencse, mert a JackJack zenekar filmbemutatóval egybekötött koncertjének hangosításához a Páko Kft. biztosította a Front PA-nak használt VHD szériát, és így végre élő zenei koncertkörülmények között tudtuk tesztelni...

Annyit azért talán illik még hozzáfűzni, hogy a meghallgatás körülményei így sem voltak ideálisak, mivel a Körcsarnok egy betonból épült sportlétesítményként  nem éppen a nagyszerű akusztikájáról híres, ezen kívül a színpad hátulján elhelyezett hatalmas vetítővászon láthatóságának biztosítása miatt a hangfalakat nagyon messze kellett elhelyezni a színpad szélétől. Ennek következtében az aréna középvonalában jelentősen romlott a hangélmény, amiről persze sem a VHD, sem pedig a  KV 2 Audio forgalmazója nem tehet, hiszen a zenekar koncepcióját nem ő alakítja ki, de megint úgy látszik, hogy Magyarországon sok más dologhoz hasonlóan ez is fordítva működik és egy koncertnek nem a hangzása a legfontosabb.
A VHD széria fő jellemzője, hogy méreteihez képest nagyon komoly hangnyomást tud előállítani, valamint könnyen összeszerelhető rendszert alkot, ami utazó hangosításoknál nagyon komoly előnyt jelent, hiszen egy Mercedes Sprinter képes egy sportcsarnoknyi hangot magával vinni, két ember pedig könnyedén felpakolhatja a cuccot, aztán lehet zúzni az arcokat. Az egész rendszer hihetetlen egyszerűen kezelhetően, szinte ?Fool-Proof? módon lett kialakítva, aminek a lelke a VHD 2000-es egység, amely az összes szükséges hangváltót, limitert, hangszínkorrekciót és védelmet biztosítja a VHD négy és ötutasként is használható rendszeréhez, valamint egy 1600 és egy 1000 Wattos H-osztályú végfokot a mélyközép és közép tartományokhoz, és egy 300 Wattos AB osztályú erősítőt a magasakhoz.
 A VHD 2000 sub kimenete szükség esetén összeköthető a VHD 3200-as egységgel, amelyik két darab 1600 Wattos H osztályú végfokot tartalmaz, és a mélyládák meghajtására szolgál.  A VHD rendszerben öt különböző hangfalat találunk: a VHD 2.0 és a VHD 1.0  háromutas szélessávú ládák, a VHD 2.15 VHD 4.18 és a VHD 1.21 pedig eltérő subok.  A VHD 2.0 magasait egy 80x40 fokos lesugárzási szögű tölcsérre szerelt, három collos nitrid-titánium membrános driver biztosítja. Ennek az az érdekessége, hogy amennyiben két VHD 2.0-t egymás fölé szerelünk, a lesugárzási szög a vízszintes 80 fokot érintetlenül hagyja, de a függőleges 40 fokot kevesebb mint 10 fokra csökkenti ezzel csökkentve a távolság okozta hangnyomásveszteséget. Ez a változás az iránykarakterisztikában manapság divatos Line Array berendezések igazi versenytársává teszi a VHD-t mivel lehetővé teszi nagy területek hangosítását is. Ebben segít az is, hogy jobb és baloldalas verzióban készülnek, így a két egymás fölé helyezett hangszóró is egymás tükörképe lehet. A közepeket két darab nyolc collos, a mélyeket pedig két darab, tölcsérbe szerelt tizenkét collos hangszóró adja. Az összes hangszóró neodymium mágnessel lett ellátva a jobb dinamika és kontroll, valamint a súlycsökkentés érdekében. A VHD 1.0 annyiban tér el ettől, hogy a mély és közép tartományokhoz csak egy-egy hangszórót tartalmaz, a magasak lesugárzási szögét 110x40 fokra módosították, formáját pedig úgy alakították, hogy a VHD 2.0 folytatásaként downfill szerepet töltsön be. A VHD 1.0 azonban, mivel hangfalhüvelyt is tartalmaz, frontládaként is megállja a helyét nagyjából 1500-2000 főig. A VHD 2.15/2.16 egy aszimmetrikus kettős akusztikai üregbe épített, dupla tizenöt collos hangszórós mélynyomó. A VHD 4.18 egy tölcséres tizennyolc collos láda, míg a VHD 1.21 egy huszonegy collos hangszóróval ellátott láda a legeslegmélyebb frekvenciák megszólaltatásához. A VHD 2000 modul hatféle beállításának megfelelően ? amelyek természetesen tartalmaznak egy-egy beállítást arra az esetre is, ha a VHD 2.0-t akarjuk duplázni ? négy vagy ötutas rendszerben a következő mélyláda kombinációk köthetők a VHD 3200-as végfokra:


1: két darab VHD 2.15
2: négy darab VHD 4.18
3: egy darab VHD 2.15 és két darab VHD 1.21
4: egy darab VHD 2.15 és két darab VHD 4.18
Mindez nagyon rugalmassá teszi a felhasználást, mert teljesen eltérő karaktert tudunk adni a mély tartománynak, a gyors reagálású ütős mélyektől a padlóremegtető ultramély hangokig.


A bulira a következő felszerelés lett felállítva:
2 x VHD 2.0
2 x VHD 1.0
8 x VHD 4.18
8 x ES 1.18
2 x EX 12
4 x VHD 3200
2 x VHD 2000
4 x ERAK 2500


Nem is csodálkozom azon, hogy néhány kolléga, akik szintén a VHD hangbeállással egybekötött bemutatójára érkeztek a hangerőre panaszkodott. A hangosságon túl persze a legfontosabb a VHD rendszer világos, tiszta hangképe ami miatt én magam is szívesen dolgoznék vele.


Gáspár Péter

Zenészmagazin


Oszd meg barátaiddal:
Miért mi?    |    Vásárlási feltételek    |    Adatvédelmi nyilatkozat    |    Oldaltérkép    |    Kiemelt ajánlatok    |    Márkák

© 2009-2014 Páko Webáruház